Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betlehemezés

2010.10.31

A betlehemezés: pásztorjáték

A karácsonyi játékok legrégebbi formái a misztikus színdarabok, melyeket jellemzően a szentmise keretében, diákok adták elő.

A karácsony története mellett bemutattak más bibliai történeteket is, mint például a bűnbeesését a Paradicsom-játékban, ami Jézus megszületésével, vagyis a szabadulás örömhírével végződött.

A legelterjedtebb karácsonyi színi játék a betlehemezés, amit hol bábokkal adtak elő,  hol pedig gyerekek vagy felnőttek öltöztek be betlehemi szereplőknek.

Azt a történetet meséli el, melyben Jézus születésekor a pásztorok vagy a "három királyok" ( a napkeleti bölcsek) meglátogatják a jászolban, barmok közt fekvő kisdedet és Máriát.

Az éjjeli szállást kereső Máriának és Józsefnek; a nyájukat legeltető pásztoroknak, akik közül kihagyhatatlan volt a kis juhász és a mókát szolgáltató nagyot halló öreg pásztor. Alakja körül helyenként, mókás jelenetek alakultak: csoszog, elalszik, sőt tetű ugrik ki belőle, amit a többi pásztor elcsíp. A pásztorok szerepe egyébként is igen összetett: volt, ahol ijesztő álarcokban jelentek meg, nagy ki-berohangálásokkal vettek részt az ünnepi darabban.

Olykor a rossz is megjelent a betlehemi játékban a gonosz fogadós vagy Heródes képében.

A betlehemezők, általában férfiak, legények vagy gyerekek betlehemet visznek magukkal. Ez fából, papírból készült jászol, melyben a szent család figuráit és a jászolban fekvő állatokat ábrázolják.

A dramatikus játék részei a bekéredzkedés, a háziak köszöntése, a születéstörténet felolvasása vagy előadása, adománygyűjtés. Állandó szereplők a pásztorok (külön megemlítendő az öreg pásztor) és egy angyal, illetve bizonyos vidékeken Heródes. Az erdélyi betlehemes hosszabb terjedelmű misztériumjáték, több szereplővel. Általában megjelenítik Szűz Máriát, Szent Józsefet is.

 A betlehemezést adománykérő versikék zárták.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.