Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öhön leves

2010.09.01

Slambuc

(öhön, öreglebbencs)

Régi alföldi pásztorétel. Bográcsban az igazi, de azért lábosban sem rossz.

Hozzávalók: 4-6 személyre

  • Fél kg krumpli,
  • 20 dkg lebbencstészta,
  • egy nagyobb hagyma,
  • 20 dkg füstölt szalonna,
  • piros paprika, só;
  • ha van: tenyérnyi szalonnabőr,
  • egy fél zöldpaprika és egy kisebb paradicsom.

A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük. A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tésztát, és szükség szerint kavargatva aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a meghámozott, karikára vágott krumplit, felhevítjük, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit épp csak ellepje. Beletesszük a szalonnabőrt, paradicsomot, szükség szerint megsózzuk. Felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a krumpli és a tészta megpuhul, és az egész levet felissza. Azon forrón ráhintjük a félretett tepertőt, és a bográcsban tálaljuk. Kínálhatunk hozzá paprikát, paradicsomot, hagymát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.