Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zokni baba

2011.09.11

Alapanyagok:

 1. Egy darab - lehetőség szerint fehér - zokni (de lehet drapp, sárga, rózsaszín, fontos, hogy egyszínű legyen). Ebből lesz Lonka teste.
 2. Egy darab bármilyen színű - csíkos, kockás, mintás, virágos, - "magányos" zokni. Ebből lesz Lonka harisnyás lába.
 3. Tömőanyag, amely lehet rizs, bab, tarhonya, kusz-kusz, műanyag granulátum, búza, rozs, árpa, nagy szemű só. (Tedd bele egy pohárba, bögrébe!)
 4. Üres cérnaorsó vagy egy széttört ceruza, vékony műanyag cső, amely körülbelül 4 cm hosszú, és 1 cm vastag.
 5. Gyorsan kötő ragasztó; technokol rapid, palmatex, uhu. (Nem pillanatragasztó!)
 6. Fekete alkoholos filctoll
 7. Púder
 8. Fehér cérna, tű
 9. Sárga vagy bármilyen színű fonal
 10. Egy kis marék vatta
 11. Olló
 12. Kiürült tartós tejes doboz vagy dobozos tejszín doboza, kinyitva, alaposan lemosva
 13. Egy darab fogpiszkáló
 14. Elfogyasztott csokoládé, bonbon ezüst vagy aranypapírja
 15. Piros filctoll vagy anyu, nagyi rúzsmaradéka
 16. Tölcsér
 17. Egy darab 20cmX20cm-es rózsaszín anyag Lonka szoknyájának (persze lehet más színű is), és egy darab 15 cmX10 cm-es rózsaszín (vagy más színű) anyag, ebből lesz Lonka blúza.

Forrás: http://www.lonka.hu/baba_1_1.htm#5 Képek itt tekinthetők meg.

Kezdjünk is hozzá!

Első lépésben vágd el a zoknit a fényképen látható helyen!
A levágott darabkát tedd félre, abból lesz Lonka keze.

Második lépésben kérj egy tölcsért, vagy készíts papírból. (Ha nem tölcsér segítségével töltöd bele a zoknidba a töltőanyagot, akkor előfordulhat, hogy még két-három hét múlva is a lakás minden pontján rizst, babot, vagy egyebeket fogtok találni!) Tehát tölcséren keresztül töltsd meg keményre a zokni kb. egynegyedét.
Amikor már öntöttél bele egy kicsit, már megáll, nem kell görcsösen fogni. Ha túl sokat töltenél bele, akkor öntsél vissza a tartóedénybe. Azért célszerű a töltőanyagot valamilyen edénykében tartani, mert így megakadályozható, hogy egy váratlan mozdulatnál, vagy a visszaöntéskor az egész kiboruljon.
Ahogy a tölcsérrel beletöltötted a töltőanyagot, azon nyomban egy cérnával jó erősen kösd meg. Így alakul ki a feje, a nyaka, és a maradék lesz a teste. Ez a Lonka bármilyen terepen képes leülni, kezedbe simulni, megállni, sőt, ha az elkötéseket varrással is megerősíted, még repülésre is képes lesz! Nos, készen van Lonka feje!

Harmadik lépésként a maradék zoknirészbe töltsd bele a többi tömőanyagot, változatlanul a tölcsér segítségével. Fogd végig a tölcsért és a zokni száját, nehogy az egész szanaszét guruljon!
Ha megtöltötted (persze nem csurig), fogj egy tűt és cérnát, vagy kérj segítséget felnőttektől, és jól záródó öltésekkel - pelenka, hímző - varrd össze a zokni száját.
Amikor betöltötted a tömőanyagot, akkor vedd a kezedbe az alapanyagok közt a 4. pontban található dolgot (cérnaorsó, ceruza vagy cső) és fogd össze ezzel együtt a zoknit. Jó erősen kösd meg cérna rátekerésével, esetleg átvarrásával. Így Lonkának egyenes lesz a háta. ugye te is egyenesen ülsz az iskolapadban, ha már isis vagy?!

Negyedik lépésben kérj anyutól, nagyitól használaton kívüli púdert, rúzst és színezd be Lonka fejét, arcát, púderszivacs, vagy pamacs segítségével.

Ötödik lépésként kemény kartonra,vagy egy CD-tokra tekerd rá a hajnak szánt fonalat.
Amikor már jó sokat tekertél, és úgy gondolod, hogy elég lesz, akkor vágd el egy helyen és egy ugyanolyan fonallal, cérnával középen jó erősen kösd meg.
(Nem kell ragaszkodni ahhoz, hogy Lonkád szőke legyen! Bármilyen színű fonal megfelel, amelyet anyuék a ládafiából előszedtek. Ha bontásra váró pulóver fonalát kapnád, akkor szép hullámos haja lesz Lonkádnak. De Lonka, mivel tündér, lehet kék, rózsaszín, akár még zöld hajú is! Rád van bízva. Ha mégsem lenne otthon semmilyen fonal, akkor cérna, horgolócérna, hímzőfonal is megteszi (csak ezekből lényegesen többet kell feltekerni, hogy Lonkának szép sűrű haja legyen!) Ha egyik sincs otthon, akkor készíthetsz hajat egy másik egyszínű, párjátvesztett zokniból, úgy, hogy az orrát vágod le, és nagyon sűrűn bevagdalod, elöl helyet hagyva az arcának.)

Hatodik lépésként rakjuk fel Lonka haját ragasztóval, vagy varrjuk föl a középső cérnával, amellyel elkötötted a szétvágás után.

Hetedik lépésként készíts neki koronát csokipapírból, vagy tejesdobozból levágott csíkból.
(A tartós tejes doboz belseje ezüstszínű. Ha a kiürülése után kimossátok, szétnyitjátok, akkor jó alapanyagot kaptok a koronához és Lonka szárnyához egyaránt.) Tehát vágjatok le egy csíkot, és göngyöljétek össze, vagy tekerjétek az ujjatokra a bonbonos papírt, és utána ragasztóval fogjátok össze. Ollóval vágjatok ki belőle három háromszöget.

Nyolcadik lépésként a tejesdobozt hajtogassátok, hogy csak az ezüst része látsszon.
Ragasztóval ragasszátok össze és teregetőcsipesszel fogjátok össze, hogy jól megragadjon. Aztán formáljatok belőle szárnyat és tegyétek félre. Amíg a ragasztó köt, addig lépjünk tovább. (Majd akkor ragasszátok Lonka hátára, amikor már a blúza rajta van.)

Kilencedik lépésként itt az ideje, hogy kialakítsuk Lonka arcocskáját. Vedd elő a fekete filctollat. Ha kéznél van Lonkás könyved, nézd meg, ha nincs ott nálad, akkor egyszerűen csak hunyd be a szemed és képzeld magad elé mosolygós arcocskáját.
Lonkának két pici pont a szeme, amelyek nincsenek túl közel. Pici félkör az orra, amely felfelé kerekedik, mint egy kis kapu. Az orra körül szeplőcskék vannak, amelyek nem csak a nyári strandoláskor jönnek elő, hanem állandóan vidámmá teszik az amúgy is mindig mosolygós arcocskáját. A szája pedig még jobban görbülő, az orrocskájával ellenkező irányban kerekedő félkörív, amely a vidámságot, kedvességet, szeretetet és barátságot közvetíti felétek.

Tizedik lépésben a zokni korábban levágott és félretett szélét vágd kétfelé, aztán vágd ívesre, ahogy a fényképen látod.

 

Varrd körbe sűrű öltésekkel, úgy, hogy a kerek részénél kezdd, és amikor a végére értél, akkor ne vágd le a cérnát. A kis zsákocskát fordítsd ki, és tömd ki vattával, de ne túl keményre. A kezét úgy alakítod ki, hogy a felső részen kicsit összehúzod
egy másik tűvel és cérnával, majd a cérnát varrd el, vágd le. Varrd fel a meghagyott cérnával a testéhez a két kezét. Így van már Lonkának két keze.
Jól odavarrtad? A varrást mindig jól dolgozd el, le ne szakadjon! Vigyázz a cérna elvágásakor, bele ne vágj Lonkádba, mert akkor kilukad és kihullik belőle a töltőanyag, és kezdheted elölről az egészet, vagy foltozhatod be a "sebet".

Tizenegyedik lépésként készítsd el a harisnyás lábát! Már beszéltünk róla, hogy Lonkának a csíkos harisnya az egyik kedvenc viselete. Ha láttok otthon lyukas, párját sirató csíkos zoknit, kérjétek el, ha nem találtok, akkor bármilyen megfelel, még az egyszínű is jó, erre te magad vastag filctollal festhetsz csíkokat, pöttyöket, virágmintát, bármit. Vágd le a zokni orr-részét!
Vágd ezt a darabot közepén kétfelé! Fordítsd ki! Formázd meg, vágd ugyanolyanra mindkét végét! Varrd meg, ugyanúgy, ahogy a kezét. A cérnát a végén ne vágd le, fordítsd vissza, varrd a teste alsó részéhez!

Tizenkettedik lépésben elkészítjük Lonka ruháját. Kell hozzá két darab anyag; mindegy, hogy milyen színű. Az a darab anyag, amelyikből Lonka blúza készül, egyik oldalon akkora, mint a két araszod, másikon egy arasznyi. A hosszabb oldalánál hajtsd félbe és a hajtott rész közepén vágj bele egy akkora rést, hogy Lonka feje beleférjen.
Add fel rá.
A másik darab anyag, a szoknyájához kell, ez minden oldalán ugyanakkora: egy-egy arasz. Hajtsd sarkosan négyfelé, vágd le a sarkait, hogy egy kört formáljon a kibontás után. Ezután a csúcsát is vágd le, ha lehet kör alakúra. Ha ez is készen van, tűvel, cérnával a kisebbik kör mentén nagy öltésekkel húzd össze az anyagot. Ne zavarjon meg, hogy most egy másik Lonka-szoknya képét látod!
Ha ilyent még nem csináltál, akkor a következőképp járj el: Fűzz be a tűbe! A két cérna végét csomózd meg. Szúrd bele az anyagba és húzd át rajta a cérnát, majd ugyanazon az oldalon szúrod vissza a tűt, ahol az előbb kihúztad. Így átkerültél arra az oldalra, ahol elkezdted a varrást. Most megint szúrd bele a tűt és húzd át a cérnát a másik oldalra. Lásd az a jelű varrást!
Ezzel a varrással a keletkezett nyílás mentén haladjál végig. Amikor végére érsz, add fel Lonkára a szoknyát, húzd össze a cérnát annyira, amennyire Lonka dereka engedi és varrd el.
(Vigyázz, amikor meghúzod a cérnát, el ne szakadjon, mert akkor kezdheted újra az egészet.)  A szoknyát felsőrészéhez varrhatod, hogy játék közben le ne csússzon róla.

Tizenharmadik lépésben készítsd el a varázspálcát!
Egy fogpiszkálóra tekerj rá arany, vagy ezüst fóliát, a végét ragasztózd meg, és szúrd bele Lonka bal kezébe.

Tizennegyedik lépésben ragaszd a blúza hátoldalához a szárnyát!