Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Matyó

Matyó föld az Alföld északi részén, Borsód-Abaúj-Zemplén megye határán helyezkedik el.

Matyó legény ünnepi viselete:

Fején színes pántlikával és szalagokkal díszített csúcsos kalap. Ujján és vállán színes selyemfonallal dúsan hímzett, a ragyogót utánzó hímzésdíszítményekkel befejezett és színes cipós horgolással díszített lobogós inget visel. Az ingen posztó anyagból készült, csontgombokkal és sujtással díszített mellény. Nyakán hímzett nyakkendő. Gyolcsból készült, ráncba szedett bőgatyája előtt színes selyemfonallal hímzett, szűcsmintás, fekete selyem kötött rojttal díszített "surc", kötény.

Matyó újmenyecske viselete:

Haja a fejtetőn kettéválasztva, a halántékon hátravezetve semerítve, fején újmenyecske főkötő, rezes, tarás suta. A fej tetején a kontyba csavart hajra erősített, kemény kéregpapírból készült és díszített tok elé erősítették az aranycsipkével és színes pántlikával díszített, keménypapír alapú ún. tarát, amelynek az elejére színes papírból készült virágokat, színes üveghólyagokat és ezüstszálakat erősítettek. Öltözete színes selyem anyagból készült hosszú ujjú lityából és ugyanilyen anyagból készült zubbonyból áll. A szoknya alján hét sorban fekete és kék szőr csíkdísz. A litya és a szoknya is színes pántlikával, bársonycsipkével és fekete csipkével díszített. A szoknya előtt fekete selyemfonallal hímzett "surc", kötény, fekete selyem kötött rojttal. Lábán színes gyapjúhímzéses bőrpapucs.

Matyó asszony ünneplő viselete:

Fején ünnepi alkalomhoz illő selyemkendőből és fehér kötött rojtból készült sátoroskendő. Öltözete zöld alapon arany selyem síkos hosszú ujjú lityából és ugyanilyen anyagból készült zubbonyból áll. A szoknya alján kilenc sorban váltakozó színű szőr csíkdísz. A litya pántlikával díszített, ujján és nyakán fekete bársonnyal szegett, a szoknyán két sor piros dabas szalagdísz. A szoknya előtt ragyogót utánzó hímzésdíszítmények között színes pántlikával és fekete csipkével díszített "surc", kötény.

Matyó leány viselete:

Haja egyágú copfba fonva, selyemszalaggal díszítve. Öltözete festő anyagból készült rövid ujjú lityából (fellökő) és ugyanilyen anyagból készült zubbonyból áll. A szoknya alján több sorban fekete színű szőr csíkdísz. A litya törzsrészén, ujján és nyakán fekete bársonnyal díszített és szegett, a szoknya fekete selyemszalaggal díszített. A szoknya előtt fekete selyem anyagon gépi hímzéssel (nyargalással) gazdagon díszített és ragyogót utánzó surc.